Interviu cu conf.dr. Silvia Osman: Alexandra nu a uitat niciodată cum e sa fii student

>
Interviu cu conf.dr. Silvia Osman: Alexandra nu a uitat niciodată cum e sa fii student

Anii de studenție sunt cei în care mentorii joacă un rol aparte în parcursul academic pe care îl vei urma. Oamenii minunați care îți ghidează pașii și te ajută să îți depășești limitele sunt esențiali pentru cariera pe care o vei urma.

Am avut onoarea să o am pe doamna conf. dr. Silvia Osman ca profesor în cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative, acolo unde dânsa este titular al cursului de Engleza pentru scopuri specifice (ESP) – Engleza pentru Stiinte Politice, Relatii Internationale si Jurnalism.

Pentru mine doamna Silvia Osman a fost unul dintre primele repere ca model de feminitate, delicatețe, reușită profesională. Cred că am învățat foarte multe lucruri de la ea în perioada formativă a anilor de facultate.  Am citit cu mult interes interviul realizat de colegii mei, cuvintele doamnei Osman reprezintă o recunoaștere a muncii mele din timpul facultații și după.

Reporter: Doamna Osman vă mulțumim pentru timpul acordat.  Ați lucrat cu sute de elevi, ce înseamnă pentru dumneavoastră să vedeți rezultatele studenților dumneavoastră?

Silvia Osman: Cred că sunt un profesor norocos atâta timp cât studenții mei continua să mă caute și după ce au terminat facultatea! Alexandra Dobre se numără printre aceștia, iar realizările profesionale pe care mi le-a împărtășit în decursul timpului mi-au adus mereu bucurie.

 

Reporter: În cadrul lansarii volumului InSync 2019 spuneați ca v-a impresionat faptul că Alexandra făcea în paralel două facultăți. Ce interese demonstra studentul Alexandra Dobre?

Silvia Osman: Ca student, Alexandra punea multe întrebări și era mereu interesată de subiectele despre care discutam la curs: limbaje de specialitate în limba engleză, elemente de cultură și civilizație engleză și americană, analiza discursului și elemente de comunicare orală. Și nu numai…

 

Reporter: Cum ați demarat seria TWAU? A fost o continuarea a proiectelor deja existente? Care a fost reacția Alexandrei la invitația dumneavoastră de a scrie în cadrul volumelor?

Silvia Osman: Proiectul TWAU (The World Around Us) a început încă din 2008, cu volumul colectiv A Grain of Thought. Între timp, TWAU Club a prins contur și volumele colective ale studenților mei din anul I, specializările Științe Politice, Relatii Internaționale și Studii Europene, Sociologie și Psihologie au devenit de-acum o tradiție în SNSPA.

Din 2017, Alexandra a fost alături de noi, ca membru de onoare, scriind articole la secțiunea Alumni. Am invitat-o mereu să scrie despre munca ei și despre lumea din jurul nostru, așa cum o vede ea, în anii de după facultate și nu a refuzat niciodată, cu toate ca, în decursul timpului, programul i-a devenit din ce în ce mai plin și responsabilitățile funcțiilor asumate, pe măsură.

Reporter: Ce calități credeți că o definesc pe Alexandra Dobre?

Silvia Osman: Spiritul TWAU Club este solidaritatea, iar absolvenții SNSPA, precum Alexandra Dobre, înțeleg sa fie solidari cu studenții de acum, care, ca și ei, cu doar câțiva ani în urmă, aveau nevoie de îndrumare, consiliere în cariera sau, atunci când se ivesc oportunități, stagii de pregătire practica și internship-uri.

Alexandra a deschis porți pentru ei și a onorat promisiunile făcute, s-a implicat în proiecte de cercetare, a organizat expoziții, promovând tineri artiști talentați, absolvenți SNSPA.

 

Reporter: Spuneați că Alexandra i-a sprijinit mereu pe studenții dumneavoastră. Cum este Alexandra Dobre după finalizarea studiilor SNSPA?

Silvia Osman: Alexandra nu a uitat niciodată cum e să fii student, cum e să îți dorești să poți să faci lucruri și să visezi că le-ai împlinit deja. Este un model de tânăr de succes despre care vorbesc mereu studenților mei, încurajându-i să fie perseverenți.

La fel vorbesc și despre multi alți absolvenți SNSPA, care, ca și ea, s-au așezat cu hotărâre și seriozitate pe drumul vieții și viața le-a răsplătit efortul.

Reporter: În prezent Alexandra se dedică Centrului pentru Seniori al Municipiului București, ce credeți că o determină să se implice în proiecte destinate celor mai vulnerabili?

Silvia Osman: Solidaritatea, camaraderia, impecabilitatea, seriozitatea, entuziasmul, colegialitatea, onestitatea, deschiderea față de comunitate, spiritul antreprenorial, dorința de a ști mai mult.

 

Reporter: Alexandra scrie pentru proiectele dumnevoastră de câte ori îi cereți acest lucru. Cum a evoluat stilul și vocea sa în ultima perioadă?

Silvia Osman: Alexandra a evoluat constant, iar “vocea” ei și punctele de vedere împărtășite sunt din ce în ce mai clare. E ca o apa năvalnică, așezată treptat pe un fagas al ei, neșovăielnic: o auzi încă de departe dar nu îi recunoști forța până când nu se apropie. Așa e Alexandra.

 

Reporter: Ce aptitudini o recomandă pentru cariera sa în administrație?

Silvia Osman: Alexandra Dobre are înainte un drum care i se croiește sub pași și știe cum să se așeze temeinic pe calea ei, către un viitor pe care îl visează demult. Eu și TWAU Club îi vom fi alături, așa cum și ea a fost și este mereu alături de noi.

Lumea din jurul nostru se schimbă cu fiecare om frumos care participă conștient la construirea ei. Cu cât mai mulți, cu atât mai bine!

Alexandra Dobre și-a suflecat demult mânecile și aștept cu nerăbdare sa văd ce a mai pus la cale! Sunt foarte mândră de ea, îi doresc succes, creativitate, reziliență cât cuprinde și spor în tot ceea ce întreprinde!

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart