Editorial Alexandra Dobre – SENIORI DE BUCUREȘTI, numărul 5

Bucureștiul s-a născut acum 560 de ani. Ciobanul Bucur chiar o fi existat?

O legendă spune că povestea Bucureștiului, nu istoria, a început cu un om simplu și o situație și mai simplă. Atât de simplă încât istoricii o consideră adevărată. Se spune că orașul a fost întemeiat cu multe secole în urmă, de un cioban din Transilvania, pe nume Bucur și de soția sa, Dâmbovița. Plecaseră de acasă cu gândul să-și ducă turma la Dunăre, au traversat munții din Valahia și au descoperit aici Paradisul: Codrii Vlăsiei traversați de un râu minunat și pășuni bogate.

S-au așezat aici și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți. Ajungem și în zilele noastre când Bucureștiul este o adevărată metropolă Europeană. Pe 20 septembrie, a împlinit 560 de ani, de la prima mențiune documentară, într-un hrisov prin care domnitorul Vlad Țepeș scutește de dări și întărește dreptul de proprietate al unor mici feudali. Un moment care nu putea trece nesărbătorit. Și cum am fi putut să o facem altfel dacă nu în compania dumneavoastră! Primăria Capitalei, prin Centrul pentru Seniori al Municipiului București (CSMB), a inițiat un concurs de cultură general denumit sugestiv: ”Știi unde locuieşti? 560 de ani de București”.

La eveniment au participat 600 de seniori care şi-au pus în valoare cunoştinţele şi mai ales mândria de a fi bucureşteni. Cele trei ediții de poveste ale concursului, despre istoria, legendele, clădirile și străzile cu parfum de epocă sau despre reperele arhitectonice și monumentele orașului de azi şi de odinioară, au fost dedicate sărbătoririi.

Tot din paginile revistei noastre aflați secretele celor mai longevivi bucureșteni, care au depășit vârsta de 100 de ani, cum îi premiem pe cei ale căror căsnicii au rezistat timpului, dar și ce trebuie să faceți ca să vă înscrieți în programul gratuit care vă ajută să depistați dacă, doamne ferește, suferiți de cancer colorectal.

Vă vorbim despre semnele osteoporozei și cât de gravă este boala, vă dăm sfaturi utile despre plățile făcute din fotoliu. Găsiți spre final și prețiosul autograf dat la ceas aniversar de Corina Chiriac, care a împlinit 70 de ani de viață și 50 de ani de carieră, dar și confesiunile savuroase ale poetului ce și-a lansat primul volum la 51 de ani.

Încheiem ediția numărul 5 cu amintirile din multele călătorii cu autobuzul turistic, pe bulevardele Bucureștilor de acum. Citiți-ne pe nerăsuflate, iar în tot acest timp noi vom pune la cale o nouă ediție fierbinte, una de sărbătoare.

CITEȘTE EDIȚIA COMPLETĂ

Fără comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart